Beseda s rybářem a ryby jako nedílná součást zdravé výživy

V letošním školním roce žáci ZŠ praktická Rožnov p. R. zaměřili svoji pozornost na objevování na první pohled neviditelného světa pod vodní hladinou. Učili se ho vnímat, pozorovat a podle klíčů i určovat. Tématem jarních měsíců byly totiž sladkovodní ryby, rybaření, příprava pokrmů z ryb, konzumace ryb a jejich pozitivní vliv na lidský organismus.

Díky panu Kudlákovi a panu Raškovi si děti v květnu prožily jeden z nejzajímavějších týdnů tohoto školního roku.

První den byla na programu poutavá beseda s panem Miroslavem Kudlákem, rybářem a průkopníkem muškaření, který díky panu Vlastimilu Raškovi, rožnovskému prodejci živých sladkovodních ryb, zpestřil svoje vyprávění ukázkou a pozorováním živého kapra a dvou pstruhů. Pan Raška nám zmíněné ryby daroval.

Po besedě starší žáci s paní učitelkou Rybářovou ryby připravili před vlastní kuchyňskou úpravou. Vykuchali je a naporcovali, což nebyl zrovna jednoduchý úkol.

Během následujících pár dnů pak školou prolínala vůně nejrůznějších rybích pokrmů. Žáci si vyzkoušeli přípravu rybí polévky, rybího guláše, kapra na zelenině nebo s bylinkami a pstruhy na česneku i v bylinkové krustě. Během vlastní přípravy a ochutnávky pokrmů byli žáci poučeni o konzumaci ryb a jejich pozitivním účinku na zdraví a lidský organismus.

Bronislava Pleváková

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *