Naše posvícení

V rámci mezinárodní kampaně „Food Right Now – Postavme se hladu“, proběhla v naší škole akce NAŠE POSVÍCENÍ. Po důkladných přípravách vyvrcholila ve středu 16. října 2013 na Světový den výživy.

Vše probíhalo v několika přípravných fázích.

Na počátku se všichni třídní učitelé sešli, aby se domluvili, jak bude akce probíhat. Rozdělili si po třídách jednotlivé úkoly. Vedoucí kuchyně přislíbila na plánovaný den výborný oběd z regionálních potravin.

Speciální třídy navštívily v průběhu příprav místní Ekofarmu na Dolních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm. Žáci měli možnost podívat se na vše, co je spojeno s výrobou domácích mléčných výrobků, které si mohli také ochutnat a zakoupit. Podívali se do stájí na dojení krav.

Žáci druhého stupně se vydali autobusem na Farmářské trhy do Frenštátu pod Radhoštěm. Zde si prohlédli výrobky z regionálních a domácích surovin, přečetli si receptury, ochutnali ovoce, zeleninu, pekařské a uzenářské výrobky, také místní frgály a ovocné džusy. Poznali kvalitu a chuť těchto výtečných místních produktů.

Děvčata z druhého stupně v pracovním vyučování sklidila ze svých záhonků vypěstovanou mrkev, Tu potom dívky zpracovávaly a poznávaly sladkost a kvalitu čerstvé, vlastním úsilím vypěstované zeleniny.

Ve středu 16. října se všichni žáci shromáždili v multimediální učebně, kde proběhla interaktivní beseda na téma „Není hlad jako hlad – hlad, jeho příčiny a co s tím“. Žáci se dozvěděli zajímavé informace o tom, co je to hlad, kdo nejčastěji trpí hladem a jaké příčiny vedou ke vzniku hladu a podvýživy. Také vyvozovali, jak sami mohou zabránit zbytečnému plýtvání potravinami. Shlédli filmy spojené s tématikou hladu ve světě. V připravené prezentaci mohli porovnat týdenní spotřebu potravin v různých koutech světa, na různých kontinentech.

V druhé části besedy jsme si povídali o regionálních potravinách, vlastních zkušenostech s pěstováním zemědělských plodin a chovu domácích užitkových zvířat v domácnostech žáků, u prarodičů, další rodiny, u známých a kamarádů.

Následovala přestávka, ve které se všechny děti posilnily svou svačinkou, kterou jim rodiče podle předchozí domluvy připravili z místních, lokálních surovin. Podobně připravenou svačinu měli i pedagogičtí pracovníci.

Po přestávce předvedly jednotlivé třídy své připravené příspěvky.

Žáci speciálních tříd nám povídali o pěstování zemědělských plodin na Valašsku a chovu užitkových zvířat v naší oblasti.
Žáci 1. stupně sestavili týdenní jídelníček z lokálních surovin.

Každá třída zhotovila nějaký pokrm, charakteristický pro naši oblast. K výrobě žáci použili rovněž suroviny z místních zdrojů.

Starší žáci nachystali ve školní knihovně bohaté pohoštění z připravených pokrmů a připravily vzorky a ukázky jednotlivých domácích produktů – ovoce, zelenina, zavařeniny, domácí vejce a dalších potravin.

Po besedě se do knihovny všichni zúčastněni přemístili a ochutnali připravené pokrmy a výrobky. Tento „raut“ byl vyvrcholením snažení a všech příprav.

Závěr celé akce a celého dne probíhal ve školní jídelně, kde si žáci pochutnali na výborném obědě z lokálních surovin. Podávala se bramboračka, pohanková kaše a zelí.

Akce byla velmi úspěšná, všichni žáci i učitelé se s radostí zapojili a odnesli si nové poznatky, zkušenosti i zážitky.

Romana Rybiařová

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.